Press "Enter" to skip to content

Coworkingas Vilniuje: Dalykai, kuriuos verta žinoti PRIEŠ

Jeigu šiuo metu kaip tik svarstai ieškotis nuolatinės darbo vietos, tačiau vengi keltis į nuosavą ofisą – tuomet šis straipsnis iš tiesų gali būti tau naudingas, nes jame apžvelgiu pagindinius veiksnius, į kuriuos rekomenduočiau atkreipti dėmesį prieš įsikuriant bendradarbystės erdvėje (angl. coworking space).

Kas yra Coworkingas arba bendradarbystės erdvė?

Coworkingas yra verslo paslaugų teikimo modelis, kai asmenys savarankiškai dirba ir dalinasi atviros erdvės bendro naudojimo biuru. Bendradarbystės erdvės iš esmės yra bendros darbo vietos. Būtent tokių erdvių dėka, biuro patalpos tampa prieinamos tiems, kurie nori išvengti darbo namuose, atskiro biuro nuomos ar kavinės izoliacijos.

Paprastai coworkingo vartotojas yra savarankiškai dirbantis asmuo, nuotolinis darbuotojas arba laisvai samdomas darbuotojas  dažniausiai užsidirbantis pinigu internetu (angl. freelancer).

Bendradarbiavimo erdvės siūlo daugybę patogumų, kuriuos rasite tradiciniame biure, ir net daugiau. Pagrindinis skirtumas yra lankstumas, nes jums nereikia pasirašyti ilgalaikės nuomos darbo vietoje. Beveik visi Vilniuje esantys coworkingo paslaugų teikėjai siūlo galimybę nuomotis darbo vietą mėnesiui ar net vienai dienai.

Kiekvienoje coworkingo darbo vietoje visada rasite „WiFi“, spausdintuvą, susitikimų salę. O didžioji dalis Vilniaus bendradarbystės vietų siūlo ir arbatą, kavą bei užkandžius nemokamai.




Priklausomai nuo poreikio, darbo vietos gali būti kintančios arba fiksuotos. Jei renkiesi kintančią, tai reikš jog kiekvieną dieną atėjęs į darbą turėsi darbo vietą pasirinkti pagal galimybę, t.y. rinksiesi iš to, kas likę. Na, o jei nuomosiesi fiksuotą darbo vietą – tau bus išskirtas nuosavas, atskiras darbo stalas, ant kurio jau galėsi ne tik antrą monitorių, bet ir gėlę pasistatyti arba kaip nors kitaip personalizuotis darbo vietą.

➕ PLIUSAI

Didžiausi coworkingo privalumai, mano asmenine nuomone (ir patirtimi), tai yra:

  • Galimybė užmegzti naujus, naudingus ir tvarius ryšius su ten esančiais versliais, originaliais žmonėmis;
  • Laisvas, nevaržomas darbo grafikas suteikiantis taip reikalingo lankstumo gyvenime;
  • Visos biuro priemonės įeina į kainą: stalas, karšti gėrimai, Wi-Fi, spausdintuvas, kolegų patarimai, patalpų valymas, rami darbo aplinka (jei galvojate, kad coworkingo aplinkose visi garsiai šneka ir trukdo, tai visiškai netiesa. Realiai yra atvirkščiai, tvyrauja tikrai darbingos nuotaikos ir pagarba vieni kitiems).
  • Puikus sprendimas, kai skubiai reikia darbo vietos (pvz. aš susiradau coworkingo darbo vietą penktadienį po pietų, o jau po savaitgalio, pirmadienį, ramiai darbavausi naujoje bendradarbystės erdvėje – fantastish).
  • Yra ir kitų privalumų, tačiau čia jie labiau specifiniai, orientuoti į kiekvieną konktretų paslaugos teikėją ir jo duodamus bonusus.

➖ MINUSAI

Didžiausi coworkingo minusai, mano asmenine nuomone (ir patirtimi), tai yra:

  • Bendradarbystės erdvėje – galbūt ir tylu, tačiau yra dalykų, kurie nuolatos blaško, pavyzdžiui: aplink esantys žmonės vaikšto darytis kavos gana dažnai, arba atvedami nauji klientai ir pristatoma erdvė (beveik kas dieną), o visa tai nesukuria privatumo jausmo, todėl iš karto tam nusiteikite.
  • Rimtos ir “išraiškingos” sutartys. Coworkingas irgi yra verslas, todėl nepriklausomai kas tu esi – ar pradedantysis verslininkas, ar pažengęs rinkos dalyvis – teks iki galo ir įdėmiai perskaityti sutartį bei bendradarbystės erdvės vidaus taisykles, nes čia jos paruoštos itin kruopščiai. Tai ne tas atvejis, kai perbėgi akimis lapus ir pasirašai. Tai yra tas atvejis, kai sėdi ir atidžiai skaitai tikrąja ta žodžio prasme.
  • Brangus startas. Kad startuotumei pvz AltSpace, kuris yra Islandijos g., Vilniuje, pasirašant sutartį tenka pakloti 1 mėnesio nuomą į priekį bei papildomai 2 mėnesių nuomos įmokos dydžio depozitą. Jei pavyzdžiui rinktumeisi fiksuotą darbo vietą (199 EUR), viskas kainuotų 199+199+199=597 EUR ir dar, kad “skaniau” būtų pridedame PVM, nes kainos svetainėje – BE PVM. Gauname, kad startas AltSpace’e kainuotų 722,37 EUR. Spręskite patys, tik pabržėžiu, jog tokia mokėjimų praktika yra būdinga didžiojoje dalyje Vilniaus coworkingo erdvių.

Apibendrinant, jausmas darbuojantis tokioje laisvoje, neįpareigojančioje aplinkoje, turi savų, labiau vidiniu pasitenkinimu grįstų privalumų, todėl bent kažkuriuo gyvenimo etapu, rekomenduočiau kiekvienam iš jūsų pamėginti bent vieną ar kelis mėnesius pasidarbuoti bendradarbystės erdvėje. Tame yra magijos.

Ačiū, kad skaitote.

Vilniaus bendradarbystės erdvių sąrašą rasite ČIA.


5/5 - (2 votes)

Comments are closed.