Press "Enter" to skip to content

Kalėdų biudžetas: Kaip nepasiduoti šventinei karštinei? Top 5 programėlės

Šiuolaikinė mūsų visuomenė yra gana vartotojiška, tad ne retai Gruodį stipriai paišlaidaujame, gerokai patuštiname sąskaitas, ko pasekoje Naujuosius pradedame gerokai susispaudus. Galbūt ne visiems tai pažįstama, tačiau šis „reiškinys“ yra sutinkamas gana dažnai.

Ekonomistas Ž. Mauricas teigia, kad prieš Kalėdas lietuviai linkę ne tik išleisti dalį santaupų: kai kurie ir skolinasi papildomai. Kito „Swedbank“ atlikto tyrimo duomenimis, vos 8 proc. lietuvių numato Kalėdų biudžetą dovanoms ir stengiasi jo laikytis.

Kalėdinis biudžetas – tai ne tik išlaidos dovanoms, renginiams, naujamečiams vakarėliams, kurių kainos šokteli net kelis kartus, bet ir namų dekoracijoms, šventiniam stalui ir t. t. Taigi, kaip visiškai neištuštinti piniginės ir kaip protingai išlaidauti?

Kalėdinės dovanos: kaip sutaupyti?

  1. Nereikėtų pirkti dovanų visiems artimiesiems, giminaičiams, draugams, kolegoms ir t. t. Kalėdines dovanas ketinate dovanoti ne tik patiems artimiausiems žmonėms, bet ir pusseserėms, pusbroliams, jų šeimoms, kolegoms, gausiam draugų būriui ir net visiems vaikų mokytojams? Tada nieko nuostabaus, jei dovanų sąraše atsiras bent 50 asmenų. Pasistenkite apsiriboti artimiausiais žmonėmis, sutarkite dovanas dovanoti tik vaikams, traukite lapelius ir keiskitės dovanomis – būdų apkarpyti dovanų gavėjų sąrašą yra ne vienas.

  2. Rankų darbo dovanos. Iki Kalėdų dar nemažai laiko, tad jei turite vieną kitą laisvesnę dieną, galite artimuosius, draugus nudžiuginti rankų darbo dovanomis. Gal kadaise mokėjote megzti gražius šalikus, kepate keksiukus, gaminate dirbinius iš medienos, kalėdinius žaisliukus ar dekoracijas namams? O gal vasarą pririnkote kvapnių žolelių ir visiems dovanosite arbatos? Dovanoti tiks beveik viskas.

  3. Tradicijos ir įspūdžiai – svarbiau už brangias dovanas. Kurkite naujas nebūtinai su dovanomis susijusias tradicijas: galite kepti ir dekoruoti sausainius, suorganizuokite kalėdinių filmų vakarą ir t. t. Vaikus daug labiau nudžiugins ne brangi dovana, bet dar iki švenčių neva Kalėdų senelio palikti saldumynai ar laiškas. Pasisemkite patarimų iš šio puikaus straipsnio, kaip, pernelyg neiššlavus piniginės, pakurstyti šventinę nuotaiką.

  4. Bendros dovanos. Jei reikia dovanų, pavyzdžiui, 5 asmenų šeimai, daug protingiau paruošti bendrą dovaną visiems, o ne kiekvienam dovanoti po kokį niekutį. Prisiminkite, kad daugelis visko turi, tad protingiau dovanoti mažiau daiktų, bet daugiau įspūdžių – šeimos apsilankymą vandens, nuotykių ar zoo parke, bilietus į kiną, teatrą ir pan.




Kelios gudrybės, kaip išleisti mažiau

  1. Turėkite taupyklę specialiai kalėdiniams pirkiniams. Visai nebloga mintis – šventinėms išlaidoms taupyti visus metus, kasdien į taupyklę metant po 1 eurą (ar, pavyzdžiui, didesnį banknotą už atitinkamą dienų skaičių). Pradėję taupyti iškart po Naujųjų, iki gruodžio, kai jau reikės pradėti pirkti dovanas, būsite sutaupę maždaug 330 eurų.
  2. Pirkdami kalėdines dovanas atsiskaitykite grynaisiais. Paprasčiausias būdas neįklimpti į skolas – dovanas pirkti ne kortele, bet grynaisiais – taip būsite priversti laikytis biudžeto. Naudojantis banko kortele pernelyg lengva užsimiršti, kiek ir kam išleidote.

  3. Pirkite ir internetu – taupykite laiką. Internetu dar lengviau palyginti kainas ir įsigyti dovaną ten, kur prekės ir pristatymo kaštų kaina – optimali.

  4. Laikinai sumažinkite nebūtinąsias išlaidas. Portalas Everydollar.com dalijasi patarimu šventiniu laikotarpiu laikinai sumažinti išlaidas. Pavyzdžiui, jei pietums mieste, kavai išsinešti per mėnesį išleidžiate 150 eurų, tą mėnesį įsidėkite pietus iš namų, o kavą gerkite tik namuose ir darbe. Tikėtina, kad bent 100 eurų liks kalėdiniams pirkiniams. Jei pietų atsisakyti nesinori, tą mėnesį, jei įmanoma, galite keliauti ne automobiliu, bet viešuoju transportu.

Kaip nepasiduoti šventinei karštinei?

  1. Akcija ar akių dūmimas? Kai jau susidarysite dovanų sąrašą, iš anksto, dar iki prasidedant karštinei, stebėkite daiktų iš dovanų sąrašo kainas. Visi juodieji penktadieniai, naktiniai išpardavimai ir „Jamam“ tipo akcijos gali būti tiek reali proga sutaupyti, tiek ir akių dūmimas patikliems pirkėjams, kaip parodė vieno jų patirtis. Ta pati taisyklė taikoma ir parduotuvių akcijų leidiniams.
  2. Kritiškai įvertinkite šventinių renginių ir naujamečių vakarėlių kainas. Ne paslaptis, kad šventiniu laikotarpiu renginių kainos dėl didesnės paklausos gerokai šokteli. Tad pasvarstykite, ar verta koncerto bilietus pirkti 2–3 kartais brangiau, nei jie kainuotų kitu metų laiku? Be to, kalėdiniu laikotarpiu ir taip netrūksta įvairių nemokamų renginių, pradedant vakaronėmis, baigiant miestų, mietelių kalėdinių eglių įžiebimo ceremonijomis. Dar vienas momentas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį – tai naujamečiai vakarėliai. Nakvynė viešbutyje su vakaro programa ir maitinimu dviem gali atsieiti 500–600 Eur ir daugiau. Panašiai tiek kainuos Naujųjų sutiktuvės ir kelios dienos kuriame nors Europos didmiestyje, o gal net ir visos savaitės atostogos radus gerą paskutinės minutės pasiūlymą jau šventėms praūžus.

5 nemokamos švenčių biudžeto planavimo programėlės

Kad būtų lengviau atremti šventinio biudžeto planavimo iššūkius, atrinkome 5 nemokamas programėles išmaniesiems telefonams, kurios padės būti efektyviais šiuo šventiniu laikotarpiu.

GIFSTER (nemokama programėlė, skirta iOS, Android)

Giftster“ primins, kuriems iš gavėjų dovanas jau nupirkote, o kuriems dar tik planuojate pirkti. Ši programėlė – itin naudinga, jei sudarinėjate atskirų grupių dovanų gavėjų – šeimos, draugų ar kolegų – sąrašus. „Gifster“ sąrašais galima dalytis tarpusavyje. Taip pat čia integruota ir „Secret Santa“ funkcija, palengvinanti keitimąsi dovanomis. Ši programėlė leis pagaliau atsikratyti nuolat pasimetančių popierinių dovanų sąrašų, geriau planuoti biudžetą ir matyti išlaidas, o tiksintis laikrodukas informuos, kiek tiksliai laiko liko iki Kalėdų.

Giftster (nemokama programėlė, skirta iOS, Android).

SANTA’S BAG (nemokama programėlė, skirta iOS)

Santas Bag“mobilioji programėlė gali padėti jums stebėti, ko kiekvienas žmogus nori – prisidėsite prie tvaresnio vartojimo. Prie dovanos gavėjo ir norimos dovanos yra nurodyta tiksli kaina, tad programėlė padės neišleisti daugiau, nei planavote. Kiekvieną įrašą programėlėje galėsite peržiūrėti išsamiau. Tuo pačiu galėsite kontroliuoti, kiek dovanų jau nupirkote, kiek dar teks nupirkti, kiek jų – dar jums siunčiamos ir t. t. Tad ši programėlė fiksuoja, kiek ketinate skirti kiekvienai dovanai, kiek dovanų gavote, ir, galiausiai, ar jau supakavote dovaną, ar ne.

Santa’s Bag (nemokama programėlė, skirta iOS).

CHRISTMAS GIFT LIST (nemokama programėlė, skirta Android)

Christmas Gift List“programėlė ypatinga tuo, kad joje kaupiami kelerių metų kalėdinių dovanų sąrašai: ji primena apie artimiausių žmonių mėgstamiausius daiktus. Programėlė palaiko kelias kalbas ir valiutas. Labai svarbu, kad programėlė apsaugota slaptažodžiu – kad ne vienas savo kalėdinės dovanos neišvyniotų (nors ir virtualiai) neišaušus šventiniam rytui.

Christmas Gift List (nemokama programėlė, skirta Android).




GIFTPLANNER (nemokama programėlė, skirta iOS)

GiftPlanner skirta planuoti visas šventes, renginius, gimtadienius ir kitas progas, kai reikia pirkti dovanas. Programėlė leidžia subalansuoti biudžetą, prie sąrašų pridėti įvairius elementus, surastus naršant internete. Tiesiai iš programėlės gali būti siunčiamos net dovanų kortelės.

GiftPlanner (nemokama programėlė, skirta iOS).

GIFT LIST DIARY (nemokama programėlė, skirta Android)

Užuot rašę viską popieriuje, svarbią su dovanomis susijusią informaciją artėjant šventėms registruokite „Gift List Diary“ programėlėje. Joje kiekvienam, esančiajam jūsų dovanų gavėjų sąraše, galėsite nustatyti biudžetą, pažymėti, kada dovana buvo nupirkta ir suvyniota, taip pat sąrašu galėsite dalytis su kitais.

Gift List Diary (nemokama programėlė, skirta Android).

Būkite kūrybingi, naudokitės šventinio biudžeto planavimo programėlėmis, nepasiduokite prekybininkų vilionėms ir dovanokite savo laiką, nuoširdumą ir geras emocijas, o įsigyti daiktų visuomet spėsime. 🎅🎄

4.9/5 - (20 votes)

Comments are closed.