Press "Enter" to skip to content

Investavimo žodynėlis

Absoliuti grąža – yra tik du keliai kaip yra apibrėžiama grąža – absoliuti ir metinė. Mažiau nei vienerių metų pelningumas įvardijamas kaip absoliutus pelnas, o grąža per vienerius metus parodoma kaip metinė grąža arba metinė grąža.

Akcijos – tai yra vertybiniai popieriai, kurie yra bendrovės nuosavybės dalis. Bendrovėms akcijų išleidimas yra būdas pritraukti pinigų augimui ir investavimui į savo verslą. Investuotojams, perkantiems šias akcijas, tai yra būdas uždirbti tikintis jog akcijos vertė ilgainiui augs.

Bear market (lokių rinka) – laikotarpis, per kurį vertybinių popierių arba kitų aktyvų kainos akcijų rinkoje tendencingai mažėja.

Blue Chip – nacionaliniu mastu žinomos įmonės, registruojančios ilgalaikį pelną, augimą ir dividendų mokėjimą, turi užtikrintą kokybės kontrolę bei gerą produktų ir paslaugų reputaciją.

Bull market (jaučių rinka) – laikotarpis, per kurį vertybinių popierių arba kitų aktyvų kainos akcijų rinkoje tendencingai auga ir yra dažnai lydimos didžiulių prekybos apimčių.

Brokeris – arba kitaip – tarpininkas iš esmės yra pardavimų agentas/asmuo, kuris platina akcijas, obligacijas ar investicinius fondus. Tarpininkas yra licencijuotas asmuo, įgaliotas priimti komisinius. Brokeriai visada yra susiję su brokerių kompanija arba tarpininkavimo tinklu.

Diversifikacija – tai investavimo tipas kai turimos investicijos yra paskirstomos per kelias turto klases ar jų pogrupius. Toks investavimo modelis yra mažiau rizikingas nei pinigų sutelkimas į vieną turtą ar turto klasę.

Sąskaitos išrašas – investicinių fondų sąskaitos išrašas yra dokumentas, panašus į banko sąskaitos išrašą. Išrašas gali būti suformuojamas bet kuriuo metu elektroniniu paštu arba kas mėnesį, jei jis yra fizinis (atkeliauja paštu).

Turtas – tai investicijos, kurios turi ekonominę vertę ir gali veikti kaip turtas. Jie gali būti arba likvidūs arba nelikvidūs. Laikoma, kad turtas, kurį galima greitai nusipirkti arba parduoti už sąžiningą kainą, yra likvidus turtas, pvz. „Tesla“ akcijos, investicinis fondas ir pinigai jūsų banko sąskaitoje yra likvidus turtas. Tuo tarpu Jūsų namai, nuomojamas turtas ar šeimos verslas yra turtas, tačiau nelikvidus, nes prireikus susigražinti investiciją procesas gali užtrukti daug kartų ilgiau nei likvidaus turto.

Turto klasės – tai yra panašaus turto klasės turinčios panašią riziką. Jos apima tokius dalykus kaip akcijos, obligacijos, pinigai ir nekilnojamasis turtas. Daugelis iš jų gali būti labiau suskirstyti į pogrupius, turinčius panašias charakteristikas.

Metinis pranešimas – ataskaita, suteikiama investicinių vienetų savininkams, apimanti metinį fondo veiklos rezultatą, pajamas ir operacijas. Ataskaitos siunčiamos kasmet.

Obligacijos (Bond) – skolos vertybiniai popieriai, kuriuos išleidžia vyriausybės subjektas arba korporacijos. Paprastai už obligacijas yra mokamos nustatytos palūkanos. Obligacijos dažniausiai turi paskolos išpirkimo dieną. Skirtingai nei akcininkai, obligacijų turėtojai neturi nuosavybės teisių.

Bus papildyta…:)