Press "Enter" to skip to content

Paskola būstui esant MB vadovu – proceso eiga ir kainos

Vienas didžiausių gyvenimo siekių ir atžymos taškų, neabejotinai, yra nuosavas būstas. Tačiau tiems, kurie dirba didžiuosiuose Lietuvos miestuose, ypač Vilniuje, yra kur kas sunkiau įsigyti nuosavą būstą dėl natūralių, rinkos suformuotų priežaščių: didelė paklausa lemia aukštą nakilnojamojo turto (NT) kainą regione.

Vedinas smalsumo, išsiaiškinau kokie yra realūs reikalavimai asmenims (vadovams) dirbantiems Mažosios Bendrijos (MB) verslo apskaitos modeliu ir planuojantiems aplikuoti į Lietuvos komercinių bankų teikiamas paskolas būstui.

Paraiška

Mano atveju, kreipiausi į bene griežčiausią banką Lietuvoje būsto paskolų klausimu – „Swedbank, užpildžiau paraišką (100 tūkstančių eurų sumai). Pateikiau visą savo asmeninę informaciją, buvo patikrintas mano kreditingumo reitingas, veiklos aprašymas, pajamos, šeimos duomenys ir ne tik. Taip, aš suprantu, kad yra daug kitų bankų ir kredito unijų kurios teikia paskolas būstui, bet šį kartą – geriau apie vieną banką išsamiai, negu apie visus po truputį.

Sutuoktinės/-io asmens tapatybes patvirtinimas

Praėjus 4 darbo dienoms sulaukiau pirmojo skambučio, po kurio sužinojau, kad paraišką būsto paskolai turi teikti abu sutuoktiniai, t.y. jei būsto kredito gavėjo paraišką pildžiau būdamas vedęs – tokią paraišką su asmeniniais duomeninis turi užpildyti ir sutuoktinė.

Tad, jeigu žmona/vyras neturi tame banke sąskaitos – jūsų sutuoktinė/-is bus paprašyta/-tas nuvykti į artimiausią to banko skyrių asmenybės patvirtinimui.

Reikalavimai MB vadovui aplikuojant būsto kreditui

Praėjus dar kelioms dienoms sulaukiau dar vieno skambučio, tik šį kartą jau su informacija, dėl kurios ir kreipiausi į banką. Žemiau pasidalinsiu esminiais faktais kuriuos verta žinoti ne tik apie paskolas būstui ir paties proceso eigą bei jo kainas, tačiau ir kokie yra reikalavimai aplikuojant būsto kreditui gauti esant MB vadovu, t.y. kai mažosios bendrijos pajamos yra vienintelės jūsų pajamos.

Nr. 1: Paskutinių 3 metų MB finansinės ataskaitos

Pasak banko privačių klientų vadybininkės, „Swedbank“ labai atsakingai vertina ar Mažoji Bendriją generuoja tvarias, laiko patikrintas pajamas. Turėsite pateikti paskutinių 3 metų plius einamųjų metų Mažosios Bendrijos finansines ataskaitas. To pasekoje, visos MB veikiančios trumpiau nei trejus metus eliminuoja galimybę įmonės vadovui gauti būsto paskolą šiame banke.

Nr. 2: Deklaracijos už paskutinius 3 metus

Kad bankas įsitikintų jog jūsų veiklas yra skaidri, kad mokate mokesčius ir esate atsakingas verslo dalyvis – turėsite pateikti jau suformuotas ir praeityje pateiktas deklaracijas už paskutinius trejus metus.

Nr. 3: Paslaugų teikimo sutartys

Būsite paprašyti pateikti paslaugų teikimo sutartis, kurios raštiškai garantuoja, jog jūsų įmonės paslaugos yra ir bus perkamos ateityje, o įmonė turės pakankamai įplaukų.

Nr. 4: Dokumentai, patvirtinantys pajamų išmokėjimą

Neišvengiamai turėsite pateikti ir dokumentus, patvirtinančius pajamų išmokėjimą (sąskaitos išrašą). Tokiu būdų yra įvertinama faktinė pinigų cirkuliacijos situacija ir sutikrinami duomenys.

Nr. 5: Veiklos aprašymas

Bankas nori žinoti, kuo tiksliai užsiimate, ką perkate/parduodate, ką kuriate ir kaip aplamai vyksta jūsų verslas, kokia yra jūsų verslo niša ir pagrindinės veiklos kryptys.

P.s. Straipsnio apačioje įvardinsiu kiek reikia pajamų trijų asmenų šeimai, kad būtų suteiktas 100 tūkstančių eurų būsto kreditas turint savo įnašą (20 tūkstančių eurų). O dabar tęskime.

Būsto paskolos ėmimo eiga ir kainos

Šiuo straipsniu siekiu demistifikuoti, išaiškinti ir paprastai pateikti paskolos ėmimo eigą banke „Swedbank“. Kokie yra tikslūs žingsniai ir kiekvieno jų kaina.

Pirmas žingsnis: Išsirinkto NT objekto vertinimas

Jei bankas patvirtina preliminarią būsto kredito paraišką, sekantis žingsnis yra jūsų išsirinkto NT objekto vertinimas. Jo kaina: Namui ~200 EUR; Butui ~150 EUR.

Antras žingsnis: Pildoma paraiška banke arba internetu

Paslauga yra nemokama.

Trečias žingsnis: Banko sprendimas (2-14 d.d) 

Paslauga yra nemokama.

Ketvirtas žingsnis: Kredito sutarties pasirašymas

Kredito sutarties pasirašymo mokestis yra 0.4 proc. nuo imamos paskolos sumos, minimalus mokestis – 180 eur. (pasirašant sutartį per internetinę bankininkystę – 50 proc. nuolaida, turite abu su sutuoktinę/-iu turėti „Swedbank“ sąskaitas ir sertifikuotą SMART ID prisijungimą arba Mobilų parašą).

Penktas žingsnis: Notaras. Pirkimo- pardavimo sutartis

Notaras. Pirkimo – pardavimo sutarties pasirašymo mokestis – 0.45 proc. nuo kainos ir ~70 eur už patikras (po sandorio paprašote Notaro, kad registrų centre jus formintų, kaip savininkus).

Šeštas žingsnis: Nepilnamečių vaikų turtas

Jei turite nepilnamečių vaikų ir neturite kito šeimos gyv. paskirties NT – teismo priskyrimas. Paslauga nemokama.

Septintas žingsnis: Notaras. Įkeitimas

Naujai užregistruotą NT įkeičiate bankui. Notaro kaina ~250 eur (2-3 d.d.).

Aštuntas žingsnis: Banko išmoka

Bankas išmoka pinigus keitimui.

Devintas žingsnis: Notaras. Pakvitavimas

„Sveiki!“ – tarė Notaras jau trečią kartą. Pakvitavimas ~15 EUR.

Dešimtas žingsnis: Naujas vertinimas būsto įsirengimui

Naujas vertinimas, planuojate pasiskolinti pinigų įsirengimui.

Tai buvo būsto paskolos ėmimo eiga trumpai. Deja, tokie dalykai kaip banko paskolos procentai ir tiksli skiriam suma yra pateikiama tik trečiame etape, kuris ir yra paskolos gavimo eigos pirmas žingsnis.

Negavau paskolos

Aš negavau paskolos (bet gavau naudingos informacijos), nes mano MB veikia tik vienerius metus (Oh well, better luck next time.), nors pajamos reikšmingai viršija banko pajamų reikalavimus šeimai norint gauti 100 tūkstančių eurų būsto įsigijimui.

Bankas teigia, jog norint gauti 100 tūkstančių eurų būsto kreditą – trijų asmenų šeimai su vienu mažamečiu vaiku pakanka 1600 eurų bendrų šeimos pajamų per mėnesį neturint jokių kitų įsipareigojimų.

Fun fact: Jeigu norite užstatyti kitą NT objektą „Swedbank“ bankui vietoje pradinio įnašo – jūs galite tai padaryti, tačiau įsipareigojate tą NT parduoti pagal griežtą sutartį per kitus ateinančius 12 mėnesių. WAT?

5/5 - (25 votes)

Comments are closed.