Press "Enter" to skip to content

Ilgametis investuotojas N. Treigys: „Svarbu yra PRADĖTI, o ne pradžios dydis“

Nauris Treigys yra diplomuotas ekonomistas, ilgametis investuotojas, mentorius ir vienas iš portalo spekuliantai.lt kūrėjų. Pasikeitus savininkams, šiuo metu administruoja ir kuria turinį portalui Apie investavimą paprastai (aipt.lt), kuriame rengia kapitalo, pinigų, kripto rinkų apžvalgas, skelbia prekybos signalus, dalinasi savo patirtimi ir įžvalgomis. Tinklalapyje patalpinta daug mokomųjų straipsnių.

Nauris taip pat veda nuotolinius mokymus apie Techninę ir Fundamentaliąją analizes intestuotojams arba norintiems tokiais tapti. Taip pat mūsų pašnekovas daug kartų buvo žurnalo Investuok organizuotų Akademijų ir mokymų lektoriumi. Šiandieną su juo kalbamės apie investavimą, spekuliavimą rinkose ir kitus, investavimui asociatyvius dalykus.

Investavimas ir spekuliavimas rinkose reikalauja didžiulio žinių bagažo ir stipraus psichologinio pasirengimo. Kodėl pasirinkai būtent šią veiklą? Kaip viskas prasidėjo ir kiek jau laiko investuoji?

Investuoju ir prekiauju 17 metų. Tai labai įdomi ir naudinga veikla. O investavimas yra rūpestis savo finansine ateitimi, kai bus toks laikas kai negalėsi ir/ar nenorėsi dirbti. Be abejo, žinių tam reikia. Kaip ir bet kokioje kitoje veikloje, turi būti pasiruošimas. Tačiau spekuliavime toks klausimas gali būti ir abejotinas.

Yra istorija apie taip vadinamą Turtle strategiją, kurios esmė yra iš gatvės surinkti apie prekybą akcijomis nenusimanančius žmones, pasodinti prie prekybos terminalo ir leisti prekiauti. Ir vos tik žmonės pradeda suprasti, kas kaip, pradeda domėtis rinkomis, sekti naujienas, laukti rezultatų skelbimo, skubiai juos pakeisti kitais. Strategija save labai gerai pateisino. Nes kai kažko nežinai, neturi ir atitinkamų baimių.

Tiek žinios, tieks psichologinis pasiruošimas niekada neateis iki pradėsite investuoti ar spekuliuoti. Mokintis ir dirbti su savimi – turi būti nuolatinė žmogaus būsena, nepriklausomai nuo veiklos.

Susidomėjau pakankamai atsitiktinai, kai skaitydamas Verslo žinias, atkreipiau dėmesį į ten skelbiamas Vilniaus biržos akcijų kotiruotes. Kažkaip pasirodė, kad tos kainos pakankamai lengvai prognozuojamos, ypač prieš tai perskaičius visą laikraštį.

Užsimaniau atradimą išbandyti praktiškai. Na, tai lig šiol dar bandau. Tik jau požiūris į rinką, į investavimą, į spekuliavimą visai kitoks.

Ar tai yra tavo pagrindinė veikla ir pragyvenimo šaltinis?

Aš nespekuliuoju akcijomis, nes nematau tame prasmės. Spekuliuoju kritpovaliutomis, nes šiandien jos yra labai geras spekuliacinis instrumentas. Į akcijas investuoju ilguoju laikotarpiu. Laikausi pozicijos, kad perku ne akcijas, o dalį verslo. Todėl skiriu nemažai laiko geroms kompanijos rasti.

Ir kai nesi spekuliantas, tai nėra pagrindinė veikla gyvenime. Nuo mano veiklos investuojant ilgam ir spekuliuojant kriptovaliutomis lieka daug laiko kitokiai veiklai. Ir tas man labai patinka.

Naurio Treigio citata.

Ar tiesa, kad profesionalus treideris nuostoliais turi rūpintis labiau nei pelnu? Kaip įsivertini, jog prekyba buvo sėkminga? Juk vieną dieną gali uždirbti, kitą – pradirbti.

Čia klausimas labiau daytreideriams. Aš toks nesu. Visada prekiavau ir prekiauju dieniniame grafike. O įsivertini rezultatą labai pragmatiškai, labai neįdomiai – kai pateiki mokesčių deklaraciją ir suskaičiuoji, kiek mokėsi mokesčių nuo savo sandorių.

Reikia pripažinti, kad ilgalaikis investavimas turi savo didelį privalumą: kai nepardavinėji akcijų, neturi apmokestinamųjų pajamų ir nereikia iš to mokėti mokesčių.

Todėl ilgalaikiame investavime kapitalas auga ir per nemokamus mokesčius (nes nėra apmokestinamųjų pajamų). Tai mažai kas supranta, ir naujokui gal net sunku tuo patikėti. Tačiau ilgalaikėje perspektyvoje tai pasijunta labai stipriai.

Rūpestis nuostoliais ar pelnais ir ne tai, kuo turi užsiimti investuotojas ar spekuliantas. Kiekvienas atėjęs į šią rinką, turi pasirūpinti gera strategija, gerais instrumentais. Plius, reikia turėti drąsos priimti sprendimus savarankiškai.

Rinkoje nėra gerų ar blogų sprendimų. Yra sugebėjimas susitvarkyti su nuolat kintančia situacija. Rinka dinamiška, netiesiška, tai ir negalima priimti tiesinių sprendimų jei-tai, Tas rinkoje neveikia. O jei ir veikia, tai tik tam tikru trumpu momentu, kada galima pagauti didesnį rinkos judesį ir uždirbti.

Bet rinkoje išsilaiko ne tas, kas tokius momentus pagauna, o tas, kas nuolatos generuoja pelną.

Tai nereiškia, kad sandoriai turi būti be išimties pelningi, taip nebūna. Tai reiškia, kad pelnas ateina lėtai ir tik įdėjus pastangų. Nėra pelno be darbo – tai prieš daug metų atrasta tiesa.

Tai kaip ir atsakymas: labiau reikia koncentruotis į veiklą čia ir dabar, o ne pelnus ir nuostolius.

Dažnai naujokams nuostoliai susidaro vien dėl to, kad koncentruojamasi į nuostolius. Patyręs nuostolius, jis skuba juos atidirbti, kas dažniausiai baigiasi dar didesniais nuostoliais.

Nereikia atidirbinėti nuostolių. Juos reikia mažinti, o pelnus auginti. Tai nesunku padaryti, kai žinai kaip.

Tai nepatingėkite pasimokinti ir sužinoti, kaip reikia prekiauti. Ir tik paskui prekiauti.

Kas tave labiausiai žavi prekiaujant biržose? Ir ko labiausiai negali pakęsti?

Labiau galimybės, jų įvairovė, ypač galimybė nuolat mokintis ir tobulėti. Labiausiai džiaugiuosi, kad rinkos išmokino laikytis disciplinos ir kantrybės.

Neturėk reikalingų žinių ir kapitalo, bet be disciplinos ir kantrybės nelįsk į biržą. Ir kaip sakė mano mokytojas: Arba žiūri rinkai tiesiai į akis, arba patiri nuostolius.

Nežinau ar yra labiau tikslesnis investuotojo/spekulianto ir rinkos santykio apibūdinimas.

Tai reiškia, kad rinka yra tavo draugas, tavo instrumentas pelnui užsidirbti. Net Warren Buffett yra tą sakęs.

Tai negi dabar konfliktuosi su savo įrankiu. Dailidė nedaug gero pridarytų, jei kovotų su savo obliumi. Kapitalo rinkose lygiai tas pats.

Ar galėtum įvardinti kokį didžiausią pelną ir kokį didžiausią nuostolį esi turėjęs per savo prekybos karjerą (vieno sandorio)?

Sunku prisiminti, kokius didžiausius pelnus ar nuostolius patyriau iš prekybos. Galiu pasakyti, kad tokių tikrai buvo. Pačioje pradžioje, kai iš sandorio uždirbdavai didžiulį pelną, atrodydavo, kad esi kiečiausias prekiautojas ir pasinerdavai į prekybą dar drąsiau. Ne retai tokie didžiausi pelnai pasibaigdavo didžiausiais nuostoliais.

O besimokinant prekiauti forex (angl. Foreign Exchange market) dilerinėse sudegintas ne vienas depozitas. Visą tai praeinam visi. Niekas negimė mokėdamas prekiauti.

O ilgalaikis investavimas man duoda, manau, geresnius rezultatus. Čia be didesnių pastangų grąža sugeneruota solidi. 394% – Lockheed Martin; 260% – CSX; 322% – Verisign; 143% – ICE; 212% – Accenture akcijų popierinė grąža. Tai galiu drąsiai pasakyti, kad didžiausią grąžą gaunu nespekuliuodamas. Ką ir visiems patariu.

Atrodo, kad gerai grąžai reikia daug laiko. Tikrai, reikia. Bet, patikėkite, laikas greitai prabėga, o rezultatas pranoksta visus lūkesčius.

Čia neminėsiu kriptovaliutų, kur pelnui pasiekti daug pastangų irgi nereikėjo. Čia labai aiškiai išreikšti trendai. Čia neuždirba tik nespekuliuojantys ir tie, kurie lošia. Nieko nėra paprasčiau nei prekiauti kriptovaliutomis.

Ką manai socialinės prekybos platfromas, tokias kaip eToro, kuri leidžia tiesiog kopijuoti kitus treiderius? Ar tai yra sprendimas tinginiams ar kaip tik tiems, kurie brangina savo laiką?

Neteko naudotis, todėl negaliu komentuoti. Tik manau, kad jei yra paklausa tokioms paslaugoms, tai greit sukuriama pasiūla. Kodėl gi ne? Kiekvienas renkasi tai, kas geriausiai atitinka jo poreikius.

Kaip mūsų skaitytojui sužinoti, ar prekyba akcijomis yra tai, kas tikrai skirta jam? Kokį įvardintum savęs kaip prekiautojo atradimo kelią?

Reikia bandyti. Patiks – mokinsies. Nepatiks – apleisi. Nėra kito būdo sužinoti. Manau, kad svarbiausia nebijoti, visų pirma, savęs paties ir išbandyti kažką nauja. Visų antra, nereikia bijoti eksperimentuoti, ieškoti, tirti tai, kas tau labiausiai tinka, kas labiausiai patinka. Visų trečia, nereikia bijoti patirti nuostolių. Šitoje veikloje nuostoliai visada bus.

Naudinga perskaityti ne vieną knygą apie investavimą ir/ar prekybą biržos instrumentais. Ir ateis toks momentas, kada suprasite, jog geriausi sprendimai priimami ne guru pasiklausius, ne pasinaudojus patarimais, ne perskaičius užprenumeruotame naujienlaiškyje, o priimta savo paties galva.

Ir kol šita tiesa nebus įsisamoninta, tol nesitikėkite gerų rezultatų.

Kaip galvoji, su kokia minimalia suma galima pradėti reikšmingai įeidinėti į prekybos platformas?

Atsakymas paprastas: kuo didesnė suma, tuo geriau. Bet mes žinome, kad, toli gražu, ne kiekvienas disponuoja pradiniu, sakysim, 5-10 tūkst. pinigų kapitalu. Neretai, 10 000 € būna tikslas tiek uždirbti spekuliuojant ar investuojant.

O mažiausia galima suma investavimui, visada sakiau ir sakau, yra vienos akcijos kaina plius komisas. O kai šiais laikais jau daug kur to komiso niekas ir neima, tai minimali suma dar labiau sumažėjo. O toliau kaip su Pringles: Kartą pabandęs negali sustoti. Truputėlį kantrybės bei atkaklumo ir 10 000 € susikaupia bematant.

Ir geriausia tokio klausimo visai sau neuždavinėti, nes jis yra akmenėlis lygiame kelyje, užkliūsite ir tikrai parvirsite.

Pradėkite su tuo, ką turite. Nes čia svarbu yra PRADĖTI, o ne pradžios dydis. Va į ką susikoncentruoti reikia. Dydis ateina vėliau. Bet tik tada, kai jau pradedi.

Ką manai apie kriptovaliutas? Ar prekiauji ir jomis? Kokie pagrindiniai tokios prekybos privalumai?

Kriptovaliutos šiandien yra grynai spekuliacinis instrumentas. Valiutų pavadinimas šiems instrumentams yra labiau sąlyginis. Nes tik vienas bitkoinas naudojamas atsiskaitymams, ir tai dar labai siaurai, nežiūrint to, kad juo galima atsiskaityti labai daug kur. Technologija mums leidžia plačiai jį naudoti, bet visuotinio pripažinimo dar nėra. Belieka spekuliuoti.

Mano manymu, kol kriptovaliutos neturi jokios kitokios priemonės jų vertei nustatyti, tai jų vertė visada yra lygi kainai rinkoje. Kainos dinamika yra grafikas, kurį ir naudojam prekybai.

Kriptovaliutos yra pats idealiausias spekuliavimo instrumentas, nes nėra kitų išorinių faktorių kainai nustatyti, be pasiūlos ir paklausos rinkoje. Todėl mes stebim kainos dinamiką ir naudojam švarią techninę analizę prekybai.

Ką manai apie automatizuotus prekybos robotus – botus? Kaip jiems pasipriešinti?

Kaip pasakė vadybos tėvas Henris Fordas, nereikia kovoti su konkurentais, tai nereikalingas resursų švaistymas.

Jei esi ilgalaikis investuotojas, tai perki ne akcijas, o dalį versle. Ir trumpalaikiai rinkos svyravimai, kuriuos sukelia prekybos robotai, visiškai neaktualūs.

Prekiaujant dieniniame grafike tų robotų irgi nesimato. Na, o kaip su jais elgtis dienos prekyboje, gali papasakoti daytraderiai, kurie su tuo susitinka kasdien.

Manau, individualus spekuliantas neturi tiek resursų, kad galėtų konkuruoti su milijonus pinigų ir kelias pozicijas valdančiais robotais, į kurių programavimą taip suinvestuoti milijonai.

Ar gali įvardinti savo Top 3 prekybos indikatorius, kuriuos naudoji vienos dienos grafikuose?

Tai Profitunity sistemos instrumentai: Aligatorius, fraktalai ir Awesome Oscillator. Viskas, daugiau nieko ir nereikia. Bet Profitunity principais vadovaujantis, galiu naudoti bet kurį kitą techninės analizės indikatorių. Visi jie yra geri įrankiai, jei tinkamai juos naudoji, t.y. neužsiimi kainos prognozavimu, o tik rinkos signalų suradimui.

Ir kitiems rekomenduočiau nenaudoti daug indikatorių, nes per didelis kiekis jau yra prekiauti trukdantis triukšmas. Užtenka susirasti sau kelis labiausiai tinkančius ir patinkančius ir su jais dirbti.

Eksperimentuoti visada galima ir reikia. Nieko nėra tobulo. Vienintelis tobulas dalykas yra tik pati rinka. O indikatoriai yra tik rinkos perduodami signalai mums.

Ačiū, Nauri, už Pokalbį! O tuos, kuriuos domina investavimas ir spekuliavimas biržose – kviečiame susipažinti su Naurio kursų programa paspaudus mygtuką žemiau.

Prieš pradedant investuoti arba spekuliuoti įvairiais investiciniais instrumentais, įskaitant prekybą kriptovaliutomis, rekomenduojame prieš tai investuoti į save ir paskaityti įvairios literatūros apie spekuliavimą ir kaip teisingai „įdarbinti“ pinigus. Tam parengėme specialią, 15 knygų apie investavimą apžvalgą.

5/5 - (1 vote)

Comments are closed.