Press "Enter" to skip to content

Kaip tapti konkurencingu startuoliu? 22 investuotojų patarimai

Rizikos kapitalas (Venture Capital) – yra privataus kapitalo forma kai daugiausia investuojama į naujai kuriamas įmones, turinčias itin didelį augimo potencialą – startuolius (angl. startup), mainais gaunant šių įmonių dalį (angl. equity). Rizikos kapitalo fondai savo veikloje nevengia rizikos bei imdasi inovatyvių, dar nežinomų bei neišbandytų sričių finansavimo.

Neseniai pristatytame jau trečiajame „FinTech in ASEAN“ dokumente apie finansinių technologijų įmonių augimą Pietryčių Azijos šalyse, tyrimo kūrėjai ne tik pateikė itin informatyvios informacijos apie „FinTech“ sektorių, tačiau taip pat pasidalino išskirtiniais rizikos kapitalo investuotojų patarimais startuoliams.

Jūsų dėmesiui – rizikos kapitalo investuotojų patarimai „FinTech“ startuoliams (didžioji dalis patarimų tinka visiems jauniems verslams norintiems pritraukti investicijų iš rizikos kapitalo fondų investuotojų).




Top 10 investuotojų patarimų norintiems pritraukti investicijų

  1. „FinTech“ įmonės turi atlikti rinkos „iš apačios į viršų“ analizę (angl. bottom-up), kad įsitikintų, jog jų siūloma vertė yra patraukli rinkai.
  2. Vien geros produkto tinkamumo rinkai analizės (angl. Product/Market-fit) nepakanka, rizikos kapitalo investuotojams svarbu ar įkūrėjas tinkamas, t.y. turi reikiamą patirtį ir kvalifikaciją.
  3. Jauskite vietinių vartotojų „pulsą“ ir pritaikykite savo produktą skirtingoms rinkoms.
  4. Reguliariai bendraukite su savo investuotojais. Jie gali pasitarnauti kaip patarėjai, teikiantys įžvalgas ir patarimus kaip plėsti verslą.
  5. Nebijokite paprašyti investuotojų pagalbos. Pavyzdžiui, norėdami patikrinti ar produktas tinka naujai rinkai, kad nepatirtumėte didelių išlaidų, apsvarstykite galimybę paprašyti investuotojų keletą mėnesių dirbti iš jų biuro.
  6. Puikus produktas – tik pradžia. Aiškiai nustatykite savo „pasitraukimo planą“ (angl. exit plan), jei norite, jog investuotojai labiau susidomėtų jūsų verslu.
  7. Aukštas įmonės įvertinimas (angl. business valuation) gali būti ir palaiminimas, ir prakeikimas – rizikos kapitalo investuotojai vis atsargiau vertina „FinTech“ įmones, kurių vertinimai yra aukšti. Pastarosios įmonės tampa ne tokios patrauklios investicijų požiūriu.
  8. Investuotojai ypač vertina įkūrėjų atvirumą ir sąžiningumą.
  9. Supraskite savo teisinius įsipareigojimus. Net jei įmonė yra sudariusi bendradarbiavimo santykius su banku, tai neatleidžia „FinTech“ įmonės atsakomybės laikytis tokių taisyklių, kaip „Pažink savo klientą“ (KYC) ir Kovos su pinigų plovimu (AML) kontrolė.
  10. Svarbiausia suprasti, jog esi naujas žaidėjas rinkoje, tad turi užsitarnauti savo kvalifikaciją. Bet koks bandymas „sutrumpinti“ kelius kad greičiau pristatytum produktą apeidamas normines taisykles, sugadins įmonės reputaciją arba bus neleista produktą pristatyti rinkai.
Startuolio produkto vystymo eiga. Atomic Object iliustracija.

Rizikos kapitalo investuotojų patarimai (citatos)


Norintiems plėsti veiklą į naujas rinkas

11. „Supaprastinkite produktą, kad palengvintumėte produkto prieinamumą.“ – Wilson Beh, PolicyStreet bendraįkūrėjas.

12. „Norint patekti į naują rinką, paraginkite tai daryti kartu jau esamą savo klientą, kuris taip pat nori įsitvirtinti naujoje rinkoje. Tokios jungtinės pajėgos padės lengviau užmegzti ryšius su vietiniais partneriais, norinčiais kartu su jumis siūlyti jūsų sprendimus.“ – Piyachart R., kompanijos Thailand 2C2P CEO.

13. „Pagrindinė mūsų plėtros strategijos dalis yra investuotojo ar partnerio suradimas, kuris yra suderintas su mūsų vizija ir interesais.“ – Rosaline Chow Koo, įmonės CXA Group įkūrėja ir CEO.

14. „Nesvarbu, į kokią rinką norite įeiti – visada atlikite rinkos „iš apačios į viršų“ (bottom-up) analizę, kad įsitikintumėte, jog jūsų produktas funkcionuos toje rinkoje.“ – Yuen Tuck Siew, Jirnexu įkūrėjas.

Planuojantiems burti naują komandą

15. „Suprasti kultūros skirtumus ir turėti įvairią organizaciją su skirtingomis tautybėmis gali būti naudinga. Ypač, kai įmonė plečiasi.“ – Dr. Nguyen An Nguyen, įmonės Trusting Social CEO.

16. „Į stiprią komandą investuoti būtina. Tik komanda su atitinkama kvalifikacija gali dirbti kartu, kad ir kokie iššūkiai iškiltų.“ – Thng Tien Tat, „UOB Venture Management“ direktorius.

Apie konkurenciją ir bendradarbiavimą

17. „Norėdami išlikti geriausiu savo klasėje, nuolatos ieškokite naujų kelių savo produkto tobulinimui, net kai konkurentai persekioja. Norėdami tobulinti produktą, turite sekti rinką ir besikeičiančius vartotojų poreikius ir tai daryti nenutrūkstamai.“ – Hendra Kwik, Payfazz bendraįkūrėjas.

18. „Rinkdamiesi partnerį, atkreipkite dėmesį į šiuos pagrindinius veiksnius: partnerio veiklos aprėptį, reputaciją, prekės ženklą ir regiono finansų rinkos išmanymą.“ – Zhou Jing, buvęs PINTEC Prezidentas.




Patarimai augančioms „Fintech“ įmonėms

19. „Finansai yra pasitikėjimo verslas. Sutelkite dėmesį į tvaraus ir patikimo ryšio kūrimą su savo tiksline auditorija. Šiuo atveju – investuotojais. Kurkite reikšmingas technologines priemones, kurios sprendžia esmines problemas, užuot siekę greitos pergalės.“ – Kelvin Lee, Fundnel CEO

20. „Net jei tampate korporatyvine kompanija – išlaikykite žvalų pradedančiųjų mąstymą ir judrumą, susitelkite į sistemingą augimą.“ –  Vikas Nahata, įmonės Validus Vykdantysis Direktorius ir bendraįkūrėjas.

21. „Jauna komanda turėtų išspręsti tokią nišos problemą, kuri didelių įmonių nedomina, ir čia pradėti plėtrą. Kur kas svarbiau bendradarbiauti, o ne pulti keisti viską iš esmės.“ – Jun Ting, Almazing įkūrėjas.

22. “Laikykitės trumpų ataskaitų teikimo terminų, kad sumažintumėte organizacinės struktūros sudėtingumą. Būkite būdrūs ir priimkite pamatuotus sprendimus pritaikytus kiekvienai rinkai atskirai.” – Pieter Kemps, Sequoia Capital Singapore Vykdantysis Direktorius.

Pilną dokumentą su tyrimais, įžvalgomis ir patarimais galite rasti čia.

Startuolių finansavimo būdai (Video)

5/5 - (20 votes)

Comments are closed.