Press "Enter" to skip to content

Medienos granulių kaina – ar verta rinktis pigesnį biokurą?

Kaina – didelę reikšmę darantis veiksnys, kuris gali daryti tiesioginę įtaką tam tikriems žmonių pasirinkimams. Lygiai ta pati situacija vyrauja ir medienos granulių rinkoje. Vis aktyviau auganti biokuro produktų paklausa taip pat skatina ir šio tipo produktų gamybos procesus bei, žinoma, augančią pasiūlą.

            Medienos granulių kaina gali būti vienas iš paprastai įžvelgiamų jų kokybės rodiklių. Juk natūralu, jog aukštesnės kokybės medienos granulės bus kiek brangesnės dėl ilgiau trunkančio jų gamybos proceso. Vis dėlto ne visuomet pigesnės medienos granulės reiškia prastesnę jų kokybę. Kartais medienos granulėmis prekiaujantys tiekėjai taiko įvairias nuolaidas, kurios padeda pritraukti naujų klientų bei didinti pardavimus. Pavyzdžiui, medienos granulių akcija neretai vilioja pirkėjus žemesne kaina.

Aukštesnė kokybė – didesnė kaina

            Kaip jau buvo minėta anksčiau, aukštesnės kokybės medienos granulės įprastai būna brangesnės. Granulių kainai didelę įtaką daro jų gamybos procesas, kurio metu ir būna išgaunamos visos savybės, kurios yra būdingos būtent kokybiškesnėms medžio granulėms

            Aukštesnės kokybės medienos granulių gamybos procesas yra pradedamas surenkant bei apdorojant antrines medienos žaliavas, kurios susidaro medienos apdirbimo metu. Tuomet pjuvenos yra smulkinamos bei džiovinamos. Kokybiškos medienos granulių  produkcijos gamintojai šiems etapams skiria kur kas daugiau dėmesio ir laiko, todėl ir pats granulių gamybos procesas užtrunka kiek ilgiau. Tuo tarpu ilgesnis gamybos procesas reiškia, jog per tą patį laiko tarpą pavyksta pagaminti kiek mažiau galutinio produkto.

            Medžio pjuvenų smulkinimas bei džiovinimas daro neįtikėtinai didelę įtaką galutinio produkto kokybei. Juk akivaizdu, jog sausa mediena degimo metu į aplinką išskiria gerokai daugiau šilumos, o tai yra laikoma pagrindiniu prioritetu. Vis dėlto didesnį šilumos kiekį į aplinką išskiriančios medienos granulės gali efektyviau šildyti patalpas, o tai reiškia, jog jų ir sunaudojama kiek mažiau.

Nekokybiškos medienos granulės bei jų naudojimas

            Šiomis dienomis medienos granulių rinkoje taip pat galima įsigyti ir be galo pigių, tačiau žemesnės kokybės medienos granulių. Tikėtina, jog žemos kokybės medienos granulės įprastai būna ne tokios sausos, o tai gali reikšti ir prastesnes jų šiluminės sklaidos savybes.

            Žinoma, didesnis granulėse esančios drėgmės kiekis yra tik vienas iš žemesnės kokybės rodiklių. Didelę įtaką taip pat daro ir žemesnės kokybės medienos granulėse esančios priemaišos, kurios yra įprastai naudojamos siekiant paspartinti jų gamybos procesą. Šios priemaišos degimo metu į aplinką skleidžia daugiau aplinkai bei žmonių sveikatai kenksmingų medžiagų. Laikui bėgant šios priemaišos bei į aplinką išsiskiriančios kenksmingos medžiagos gali pakenkti ir granulinio katilo veikimui.

Ar verta rinktis pigesnes medienos granules?

          Tiesą sakant, granulines šildymo sistemas naudojantys žmonės turėtų žinoti, jog kur kas labiau verta pasirinkti aukštos kokybės medžio granules net ir tuomet, jeigu šios yra kiek brangesnės. Vis dėlto norintys sutaupyti visuomet gali palaukti kol granulių gamintojai joms suteiks papildomą nuolaidą. Būtent tokiu atveju neretai pavyksta įsigyti aukštesnės kokybės, tačiau gerokai pigesnių granulių. Taip pat reikėtų nepamiršti, jog medienos granulių tiekėjai įprastai taiko papildomas nuolaidas, kuomet granulės yra perkamos didesniais kiekiais. Galbūt vertėtų pamąstyti ir šio biokuro produkto įsigyti daugiau, tačiau geresne kaina?

Comments are closed.