Press "Enter" to skip to content

Video projektų kūrėjas Rimvydas Ardickas: mano darbe nėra sienų bei ribų

„Į kiekvieną projektą leidžiuosi kaip į kelionę, pasiimdamas su savimi pozityvią energiją, kuri yra mano varomoji jėga“, – sako video projektų kūrėjas, prodiuseris Rimvydas Ardickas .

Kiekvienas video kitoks – tai gali būti istorinės medžiagos fiksavimas, dokumentiniai kadrai, sportininkų pasiekimai, ar muzikinis video klipas. „Šiame darbe susiduriame su projektų įvairove. Man viskas įdomu, nėra per mažos užduoties. Padedu verslui, parduoti jų produktus, fiksuoju žmonių istorijas, kultūrinius projektus. Teko dirbti su muziejais, kultūros įstaigomis, sporto renginiais“ – atvirauja prodiuseris Rimvydas Ardickas. „Mano darbe nėra sienų ar ribų“ – sako Rimvydas, kuris visai neseniai dalyvavo vienos televizijos kuriamame realybės šou „Viskas įskaičiuota“. Jaunas vyras pats išbandė kameros objektyvo galią. Visą savaitę jis gyveno filmuojamas prieš kameras, gražiame Ispanijos kurorte Tenerifėje. Video projektų kūrėjas, prodiuseris mėgsta iššūkius, todėl dažnai leidžiasi net į tolimiausias keliones, kurioms reikia nemažai ryžto ir sveiko avantiūrizmo.

Video kūrėjas Rimvydas Ardickas aplankė ne vieną  šalį, įveikė  nemažai iššūkių,  kelionėse patyrė emocijų, sėmėsi kūrybinio įkvėpimo. Vienas įdomesnių profesinių iššūkių kartu su  keliautoju Karoliu Mieliausku  vykti nuo Baltijos Jūros iki Šiaurės jūros ir kelionę įamžinti video dienoraštyje. Didžiausias iššūkis anuomet buvo šaltis, sniegas ir gendantis transportas. Jam teko dirbti Laplandijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Monake, Italijoje. Kaip ir kiekvienas menininkas, kūrėjas, taip ir Rimvydas turi savitą braižą. Jis padeda komandai suprasti video turinio naudą, kuria profesionalius, žiūrovo dėmesį prikaustančius video. Stiprioji jo pusė yra dėmesys detalėms, vizijos išpildymas, originalūs sprendimai.

„Esu sukaupęs nemažai filmavimo patirties, todėl užsakovams, galiu profesionaliai patarti, kokie būtų geriausi jų projekto pasirinkimai. Kartais, tam, kad išreikšti idėją,  pasakyti daugiau, reikia labai nedaug. Todėl mano patarimai padeda išsiaiškinti tai, ko iš tiesų reikia darbui, atsisakyti perteklinių momentų, kas labai subalansuoja filmavimo biudžetą, taupo užsakovų kaštus“, – pasakojo R. Ardickas.

Kodėl video projektams reikalingas režisierius?

Anot Rimvydo, žmonės informaciją suvokia ne tik akimis, jie klausosi, reaguoja, jaučia. Vaizdą galima derinti su garsu, jį parodyti skirtingais kampais, nuolat ieškai gražiausio, geriausio kadro. Kinematografas atsako už video klipo foną, kompoziciją, spalvas kadre, jų psichologinį poveikį žiūrovui, apšvietimą, kameros kampus, filmavimo laiko parinkimą – ryte, vos prašvitus, o gal vakare, fiksuojant žvaigždėtą dangų?.. Projektų vadovai, režisieriai ne tik padeda išgryninti filmo ar vaizdo klipo vizualą, jie organizuoja darbą už kadro, suburia tinkamiausius žmones vienam tikslui, išgrynina idėjas, per tam tikrą prizmę. Kadangi dirba visas būrys profesionalų, tenka koordinuoti užduotis, iškomunikuoti darbų eigą visai komandai, daryti viską, kad veikla vyktų sklandžiai, tiksliai, be pertraukų, o nufilmuoti vaizdai atskleistų tikrąją projekto idėją, esmę.

Pajausti istoriją

Video kamera, jos objektyvas daug geriau atspindi tikrovę, fiksuoja žmones, akimirkas, produktus. Reikia sugebėti meniškai pažvelgti į pasaulį pro kameros objektyvą. Anot Rimvydo, kiekvieno video kūrėjo tikslas – leisti žiūrovui ne tik pamatyti, bet ir pajusti istoriją, tapti jos dalyviu čia ir dabar. Nesvarbu, ar tai šventė ant jūros kranto, ar verslo pristatymas, kiekviena idėja gali virsti unikalia kompozicija. Filmuota medžiaga, garso takelis gali perteikti ir kvapą gniaužiantį istorinį veiksmą, ir subtiliausias emocijas, jausmus. Visa tai padeda geriau įsivaizduoti įvykius, daiktus bei kitus dalykus.

Parengė Dana Lukauskiene www.musuzinios.lt

Comments are closed.