Press "Enter" to skip to content

Ar mobilūs nameliai – gera investicija? + Eksperto komentaras

Mobiliaisiais nameliais lietuviai susidomėjo prieš keliolika metų, o užsienyje jie gaminami jau kelis dešimtmečius. Pastaruoju metu vis daugiau mūsų tautiečių, „atsikandę“ aukštų butų nuomos kainų, keliasi gyventi į mobilius namelius bent kol vyksta nuolatinio būsto statybos, o kai kurie vadinamuosius karavanus paverčia jaukiais ir komfortiškais gyvenamaisiais namais.

Jų mobilumas ir paruošimas iš karto gyventi suteikia daug patrauklumo. Tai kur kas geresnė investicija nei, pavyzdžiui, butas provincijoje, kurį sudėtinga parduoti. Bet ar mobilų namelį po kelerių metų bus lengva realizuoti ir kokią sumą reikia būti susitaupius?

Butų nuomos kainų tendencijos 2020-aisiais – kokios jos?

2020-ųjų pradžioje daugelyje mūsų šalies portalų pasirodė naujiena, kad pagal būsto nuomos kainų augimą esame absoliutūs rekordininkai visoje ES. „Eurostat“ duomenimis, per pastaruosius 12 m. būsto nuomos kainos Lietuvoje šoktelėjo net 100 proc. Tokie skaičiai ne vieną verčia pradėti regzti mintį: „O gal vis tik įsigyti kažką savo?“

Vidutinė nuomos pasiūlos kaina Vilniuje – 8–9 eurai už kvadratinį metrą. Kitaip tariant, standartinio dviejų kambarių 50 kv. m dydžio butą vidutiniškai išsinuomosite už 400–450 Eur. Tiesa, karantinas ir laikotarpis po jo būsto nuomos kainas neišvengiamai koreguoja: kainos turėtų sumažėti 5–10 proc. Tačiau, tikėtina, tvarkingo 2 k. buto vis tiek nepavyks išsinuomoti be 350–400 Eur. Taigi, 4200–4800 eurų per metus tiesiog išleidžiami be jokios investicinės grąžos. O alternatyva buto nuomai gali tapti mobilus namelis?

Kiek kainuoja mobilūs nameliai?

Apie mobiliųjų namelių kainas, pasirinkimo kriterijus ir pardavėjų gudrybes parašytas jau ne vienas straipsnis.

Eksploatuoti mobilūs nameliai kainuoja nuo maždaug 2000 iki 11 tūkst. eurų, tačiau labai geros kokybės apynaujis namelis gali kainuoti ir 15–20 tūkst. eurų.

Mobiliųjų namelių kainos – vienos pastoviausių rinkoje. Pavyzdžiui, 2007 m. pigiausias namelis kainavo 14,5 tūkst. litų, tai ir 2020-aisias patys pigiausi mobilūs nameliai kainuoja nuo ~4000 eurų. Apskritai vidutinių namelių kainos šiek tiek sumažėjo.

Mobilių namelių kaina labiausiai priklauso nuo:

  • namelio dydžio (kvadratūros);
  • lubų aukščio;
  • pagaminimo metų;
  • įrengimui naudotų medžiagų, kokybės ir komplektacijos (pvz. šildymo, įrangos);

Beje, kaina ne visuomet nusako kokybę: už 5000 eurų pirktas mobilus namelis gali būti geresnės būklės, nei, pavyzdžiui, kainavęs 7000 eurų. Be to, ne apie visus trūkumus žino ir pardavėjai: kai kurie defektai „išlenda“ tik namelyje pradėjus gyventi ar leisti laisvalaikį.

Mobilių namelių kainų kategorijos

Tam, kad pirkėjams būtų lengviau orientuotis, mobilių namelių pardavėjai dažniausiai išskiria 5 kainų kategorijas:

  • I kategorija: iki 5000 Eur. Šie nameliai – kuklūs, tvarkingi, 3,1 m pločio ir iki 10,66 m ilgio, tinkami tik kaip vasarnamiai. Įprastai juose yra 2–3 kambariai.
  • II kategorija: 5000–7000 Eur. Šie nameliai gali būti vos didesni nei I kategorijos. Papildomai nameliai turi el. radiatorius, plastikinius langus, duris.
  • III kategorija: 7000–9000 Eur. Nameliai – platesni, ilgesni, su 3 miegamaisiais, elektriniu šildymu, aukštomis lubomis, plastikiniai langai – su stiklo paketu.
  • IV kategorija: 9000–11 000 Eur. Nameliai – aukštomis lubomis (iki 2,4 m), interjeras ir baldai – prabangesni, galima rasti ir apšiltintų šios kainos kategorijos namelių.
  • V kategorija: nuo 11 000 Eur. Nameliai pagaminti ne vėliau kaip 2002 m., su prabangiais baldais, vonios kambariu, aukštomis lubomis, šlaitiniu stogu ir kt.

Jei tik kišenė leidžia, galima įsigyti ir kur kas prabangesnį namelį ant ratų ir jame gyventi nuolat (plačiau apie Tiny House Movement čia). Labai geros kokybės mobilus namas gali kainuoti apie 20 tūkst. eurų.

Netoli Lietuvos sienos esančioje Balstogėje gaminami ir nauji mobilieji nameliai. Tiesa, jų kainos jau labai „kandžiojasi“ – už naują komfortišką namelį teks pakloti nuo 27 tūkst. eurų.

Šalia Lietuvos, Balstogėje (Lenkija) gaminamo namelio pavyzdys. Pilnas video čia.

Mobilus namelis kaip variantas vasaros poilsiui

Jei mobilų namelį renkamės kaip vasarnamį, galima ieškoti pigesnio varianto, keliant kur kas mažesnius reikalavimus. Tik vasarą gyventi skirtas mobilus namelis gali būti be stiklo paketų, tačiau didelis privalumas, jei jame bus dujinis židinys. Vasarinių namelių sienos yra 5 cm storio, langai – aliuminio profilių.

Jei namelyje kartkartėmis bus poilsiaujama ir žiemą, tuomet reikėtų ieškoti vadinamojo karavano su dujiniu židiniu bei radiatoriais (dujinis šildymas).

Šeimos, gyvenančios butuose didmiesčiuose, vis dažniau ieško sodų, kuriuose galėtų praleisti laisvalaikį. Sodo sklypas su mažu vasarnamiu, statytu dar tarybiniais metais, kainuoja nuo 10–12 tūkst. eurų. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad sodų sklypuose stūksantys mediniai nameliai labai dažnai būna avarinės būklės, maži ir nejaukūs. Reikėtų turėti omenyje, kad papildomai kainuos ir tokio namelio nugriovimas.

Tipinis sodo namelis. Skelbiu.lt informacija.

Standartinį 6 arų sodo sklypą (be statinių) galima įsigyti vos nuo 3200 Eur. Įsigijus 5000 Eur kainuojantį mobilų namelį, vasaras sode galite leisti kur kas komfortiškiau. Dar vienas didelis mobilaus namelio privalumas – nereikia statyti ar griauti laikinų statinių, jei kartais nuspręstumėte sklype statyti nuolatiniam gyvenimui skirtą namą.

Sodo sklypo kaina. Skelbiu.lt informacija.

Ką reikėtų žinoti renkantis mobilų namelį nuolatiniam gyvenimui?

Jau gaminami ir nameliai su apšiltintomis 10 cm storio sienomis, tiesa, gamintojų kol kas dar labai maža. Juose galima gyventi ir žiemą. Apskritai visi ir žiemos metu gyventi skirti namelių variantai – su plastikiniais langais ir centriniu šildymu. Sienose sudėtos aukštesnės šiluminės varžos šiltinamosios medžiagos: vata arba polistirolas. Nameliuose yra 2 kontūrų kondensaciniai katilai, tad jei žiemos – tokios, kokia buvo pastaroji, jokių problemų gyvenant mobiliame namelyje tikrai neturėtų kilti.

Mobiliųjų namelių prekyba užsiimančios įmonės (Caravan.lt, red. past) savininkas Tomas Kučinskas atkreipia dėmesį, kad įsigijus šiltintą namelį, vis tiek tenka savarankiškai apsišiltinti dugną 10 cm storio polistirolu. Kokybiškesnių namelių dugnas šiltintas 4–5 cm storio vatos sluoksniu, bet to neužtenka, nes šaltis kyla iš apačios. Mobilaus namelio dugno apšiltinimas kainuoja apie 200 eurų.

Pasak eksperto, viso namelio šiltinti neapsimoka, nes šios paslaugos kaina pastaruoju metu – neproporcingai didelė. Palyginimui, 2014 metais mobilaus namelio šiltinimas, naudojant kokybiškas medžiagas, kainuodavo 11 tūkst. litų, tai dabar bendra suma – apie 9 tūkst. eurų.

Mobilių namelių išlaikymo kaštai

T. Kučinskas siūlo kur kas geresnę alternatyvą: „Apsimoka nusipirkti namelį su 5 cm storio sienomis, pasistatyti šilumos siurblį ir visiškai nesukti galvos.“ Galima įsigyti santykinai nebrangius šilumos siurblius-kondicionierius oras-oras (pvz., „Mitsubishi“ gamintojo), šildančius iki 50–60 kv. m plotą. Jų ekonomiškumo koeficientas – 4–5 kartus didesnis nei dujų. Eksperto teigimu, namelio šildymo kaštai mėnesiui – apie 50 eurų.

Vidutiniškai vasarą mobilaus namelio išlaikymo kaina – apie 20 eurų, žiemą (šildant elektra ir dujiniu židiniu) – 80 eurų.

Tvarkingas mobilus namelis, tinkamas gyventi žiemą, kainuoja apie 8500–9000 eurų.

Mobilūs nameliai nuolatiniam gyvenimui: kokios alternatyvos?

T. Kučinskas pasakoja, kad Didžiojoje Britanijoje apie 20 proc. namelių statomi nuosavuose sklypuose kaip laikinas gyvenamas būstas, kol vyksta namo statybos.

Lietuvoje taip pat populiarėja ši gan paprasta schema: parduodamas turimas 2 k. nuosavas senos statybos name esantis butas (kurio kaina apie 60 tūkst. eurų), perkamas sklypas, mobilus namelis ir dar apie 30 tūkst. eurų lieka namo statyboms arba pradiniam būsto paskolos įnašui.

Kodėl verta įsigyti mobilų namelį laikinam gyvenimui statantis nuosavą namą?

  • Pigiau už buto nuomą.
  • Galimybė būti vietoje: tiek prižiūrėti statybininkus, tiek ir patiems atlikti paprastesnius statybos darbus negaištant laiko kelionei.

Mobilius namelius galima įsigyti ir su atpirkimo sutartimi. T. Kučinskas pasakoja, kad prieš 4 m. vienas klientas mobilų namelį įsigijo už 4200 eurų, o vėliau įmonės vadovas namelį vėl perpirko už 2000 eurų. Taigi 1 mėn. kaina išeina apie 45 eurai. Įsigijus labai geros būklės namelį, po kelerių metų galima atgauti 60–80 proc. pradinės jo kainos.

Mobilų namelį galima įsigyti ir nuolatiniam gyvenimui, tačiau reikia turėti sklypą. Jį taip pat galima išsinuomoti, galima apsigyventi tėvų ar senelių sklype.

Kai kurios įmonės mobilius namelius parduoda lizingu, todėl tai dar viena patraukli alternatyva nenorintiems milžiniškų sumų išleisti buto nuomai.

Galima gyventi mobiliame namelyje ir po truputį taupyti pradiniam paskolos įnašui. Jei pajamos – aukštesnės, atsisakius buto nuomos per mėnesį galima sutaupyti ir 500–1000 Eur.

Tad nusprendus apsigyventi mobiliame namelyje beliks kibti į jo paieškas. Pirkti namelio pagal skelbimus nuodugniai net neapžiūrėjus, ką perkate, T. Kučinskas nerekomenduoja, nes lietuviai mobilius namelius „nugyvena“ greičiau nei, palyginimui, Didžiosios Britanijos namelių savininkai.

Jei domina mobilūs nameliai ir ieškote bendraminčių – neseniai Facebook platformoje atradau puikią tam skirtą grupę Karavanai Lietuvoje, joje rasite daug naudingos informacijos ir puikių žmonių. Sėkmės!

5/5 - (1 vote)

Comments are closed.