Press "Enter" to skip to content

Kaip sudominti vaikus taupyti? Patarimai ir 5 išskirtinės taupyklės

Įvairūs tyrimai, apklausos rodo, kad finansus gerai išmano tik 15 proc. lietuvių. Akivaizdu, kad švietimo sistemoje per mažai dėmesio skiriama finansiniam raštingumui. Todėl, remiantis Vakarų šalių patirtimi, vaikus finansų abėcėlės reikėtų pradėti mokyti kuo anksčiau. 

Sudominimas ir skatinimas taupyti – taip pat būdas lavinti finansų valdymo įgūdžius. Kaip reikėtų elgtis tėvams?

Amžiaus tarpsniai ir pinigai

  • 2–4 m. mažyliai dažniausiai dar sunkokai suvokia pinigų vertę ir apskritai iš kur jie atsiranda. 
  • 5 m. vaikai jau žino, kaip suaugusieji uždirba pinigus, pradeda juos vertinti, geba taupyti. 
  • 6–7 m. vaikai jau pramoksta skaičiuoti, pradeda atpažinti monetas ir banknotus, geba savarankiškai apsipirkti. 

Edukacija

Žinoma, vaikai norėtų, kad tėvai ir seneliai jiems nupirktų visą kalną trokštamų žaislų, saldumynų bei pramogų. Bet ar tikrai taip elgtis protinga? 

Net jei ir galite vaikui nupirkti viską, ko jis tik užsimano, jokiu būdu nereikia pulti tenkinti visų jo norų. Lengvai gaunamų daiktų vaikai nevertina, greitai viskuo persisotina, tampa išrankūs ir abejingi, nebemoka džiaugtis smulkmenomis. 

Papasakokite, iš kur mama ir tėtis, kiti artimieji gauna pinigų ir kaip jie juos išleidžia mokesčiams, maistui, transportui, drabužiams ir t. t., kad likusius pinigus reikia taupyti, o ne viską išleisti iki paskutinio cento.

Taip pat supažindinkite vaiką su viena pagrindinių taisyklių – brangiems, vertingiems daiktams reikia taupyti. Vaikas turi suprasti, kad viską gauti čia ir dabar tikrai neįmanoma. Pavyzdžiui, naujam dviračiui ar planšetiniam kompiuteriui vaikas gali taupyti pats arba paprašyti norimo daikto gimtadieniui ar Kalėdoms

Kiek kišenpinigių vaikui duoti?

Puikus būdas ugdyti vaiko finansinį raštingumą, didinti motyvaciją taupyti ir mokyti atsakomybės – duoti vaikui kišenpinigių. Jis jausis atsakingas už savo finansus ir mokysis paskirstyti pinigus. Beje, finansų ekspertai tėvams pataria (video žemiau – red. past.) apsišarvuoti kantrybe ir leisti vaikams priimti net ir absurdiškus sprendimus – tik taip jie mokysis. 

Geriausia duoti pinigų visai savaitei: pavyzdžiui, gaunant po 2–3 eurus kasdien, vaikui bus sunkiau planuoti biudžetą. Vėlgi mėnuo – per ilgas laikotarpis.

Labai dažnai tėveliai užduoda klausimą, kiek kišenpinigių vaikui duoti? Vieno atsakymo nėra, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į kelis svarbiausius momentus: 

  • Pietūs. Ar pietūs mokykloje jau apmokėti, o gal įdedate priešpiečių dėžutę ir vaikas apskritai mokykloje nepietauja? Jei kišenpinigiai skirti ir pietums, reikėtų duoti kur kas didesnę sumą. 
  • Transportas. Ar kišenpinigių reikės ir transporto išlaidoms padengti, o gal vaikui kelionė į mokyklą nieko nekainuoja?
  • Kitos išlaidos. Galbūt vaikas visus kišenpinigius gali išleisti savo nuožiūra ir jokių būtinųjų išlaidų nėra?
  • Vaiko amžius. 7 m. vaikas visuomet turės mažiau išlaidų nei 17 m. jaunuolis. 

Nustatykite, ką perkate jūs, o ką – pats vaikas 

Labai dažnai vaikai užsimano toli gražu sveikų užkandžių kategorijai nepriskiriamų saldumynų (cukraus vata, kramtomoji guma, guminukais, gazuotieji gėrimai ir pan.), dar vienos mašinėlės ar lėlytės, nors namuose jų turi kelias dešimtis. 

Tad iš anksto sutarkite, už kuriuos pirkinius vaikas turės mokėti pats: mokysite jį pasverti norus ir galimybes. Ypač smagu stebėti, kai vaikas intensyviai dvejoja ir svarsto, išleisti savo santaupas ar ne. 

Įkvėpkite vaiką taupyti

Tarkime, vaikas turi taupyklę, bet santaupų joje visiškai nedaugėja. Natūralu, kad motyvacija taupyti po truputį slopsta. Ką daryti? Retkarčiais duokite vaikui smulkių monetų, kurias jis galės įmesti į taupyklę. 

Kitas būdas – kai vaikas padarys kokį nors darbą, paskatinkite jį nedidelėmis premijomis. Bet yra vienas svarbus niuansas: skatinti vaiką reikia tik už tuos nudirbtus darbus, kurie tiesiogiai neįeina į jo pareigas. Tarkime, vaikas kasdien turi pasikloti lovą, susitvarkyti kambarį, pašerti gyvūnus ir t. t., tačiau jei jis sutiks nuplauti automobilį arba palaistys šiltnamį (t. y. dirbs darbus, kurie jam nepriklauso), galite duoti iki kelių eurų. 

Tačiau labai svarbu nepradėti vaiko papirkinėti, ypač už gerus pažymius ar paprastus buities darbelius.

Rodykite vaikui pavyzdį

Vaikai taupyti mokosi iš tėvų. Tarkime, jei mama, vos gavusi atlyginimą, bėga pirkti naujų batelių ar rankinės, o tėtis neatsispiria ir vis perka brangius aksesuarus automobiliui ar elektronikos prekes, kiek realu, kad ir vaikas nesielgs taip pat ir išmoks taupyti? 

Rodykite vaikui pavyzdį: neišlaidaukite, prieš pirkdami kiekvieną brangesnį pirkinį gerai pagalvokite, ar jo tikrai reikia, o brangesniems daiktams taupykite. 

Įdomios taupyklės

Taupyti geriausiai motyvuos įdomi netipinė taupyklė. Atrinkome penkias taupykles, kurios gali ne tik įkvėpti vaiką taupyti, tačiau ir išauginti ilgalaikį įprotį dalį pinigų visuomet atsidėti. Tad, kokią taupyklę pasirinkti?

Taupyklė Nr. 1 – mėgstantiems LEGO

Kūrybingiems ir LEGO konstruktorius mėgstantiems vaikams ypač patiks taupyklė „trys viename“: galima sudėti ausis judinantį ir galvą kilnojantį paršelį, baltąjį lokį arba pandą. Būsite tikri, kad taupyklė vaikui niekada nenusibos, o ir vaikas turės daug veiklos, kol ją dėlios. Taupyklė tinka tiek berniukui, tiek ir mergaitei. Be to, taupyklė – riboto leidimo. 

Taupyklė Nr. 1 – mėgstantiems LEGO
  • Rekomenduojamas amžius: nuo 7 m. 
  • Taupyklės kaina – 23,77 GBP (~27,95 Eur).
  • Siuntimas į Lietuvą – 8,78 GBP (~10,39 Eur).

Taupyklė Nr. 2 – dėžutė su išlendančia panda 

Monetą reikia padėti ant specialios lėkštelės formos detalės: iš taupyklės-dėžutės išlindusi panda pasisveikins, greitai nugvelbs monetą, padėkos ir užsidarys dėžutėje-taupyklėje

Prireikus monetos lengvai išimamos atidarius specialų dangtelį taupyklės apačioje.

Taip pat galima rinktis taupyklę su kačiuku vietoje pandos. Dėžutė dekoruota skirtingai: originali puošta pandos paveikslėliu ir bambukų lapais, taupyklė su kačiukais dekoruota braškėmis arba apelsinais. 

Taupyklė Nr. 2 – dėžutė su išlendančia panda
  • Rekomenduojamas amžius: nuo 3 m. 
  • Taupyklės kaina – 10,98 GBP (~12,91 Eur).
  • Siuntimas į Lietuvą – 7,37 GBP (~8,69 Eur).

Taupyklė Nr. 3 – seifas su PIN kodu

Seifą ar bankomatą primenanti taupyklė pažadins vaiko smalsumą. Ji skirta banknotams: juos įkišti reikia pro specialią angą. Naudojantis taupykle, suvedinėjant PIN kodus užsidega žalia arba raudona lemputės. Beje, taupyklę galima valdyti ir balsu. 

Galite rinktis trijų skirtingų spalvų derinių taupykles: juodos ir raudonos, mėlynos ir baltos, baltos ir rožinės. 

Taupyklė Nr. 3 – seifas su PIN kodu
  • Rekomenduojamas amžius: nuo 6 mėn. iki 5 m. 
  • Taupyklės kaina – 22,99 GBP (~27,04 Eur).
  • Siuntimas į Lietuvą – 8,14 GBP (~9,63 Eur).

Taupyklė Nr. 4 – futbolo gerbėjui

Dabar galima susieti vaiko pomėgius (šiuo atveju futbolą) ir taupymą. Ši unikali taupyklė – lyg tikra futbolo aikštelė su žaidėju, vartais ir tinklu.

Monetą reikia įdėti į specialią jai paruoštą vietą, o žaidėjas ją „įspirs“ tiesiai į taupyklę. Kaskart, turėdamas monetą, mažasis taupytojas patirs atrakciją. 

Taupyklė Nr. 4 – futbolo gerbėjui
  • Rekomenduojamas amžius: nuo 3 m. 
  • Taupyklės kaina – 14,99 GBP (~17,62 Eur).
  • Siuntimas į Lietuvą – 7,38 GBP (~8,73 Eur).

Taupyklė Nr. 5 – Skaitmeninė taupyklė su LCD ekranu 

Taupyti  visada reikia turint konkretų tikslą, o jo siekti lengviau padės skaitmeninė taupyklė, skaičiuojanti monetas. Kaskart įmetęs monetą vaikas žinos, kiek pinigų dar trūksta iki numatytojo tikslo. 2.5 l talpos taupyklėje telpa 800–1000 monetų.

Taupyklė Nr. 5 – Skaitmeninė taupyklė su LCD ekranu 
  • Rekomenduojamas amžius: nuo 3 m. 
  • Taupyklės kaina – 10,89 GBP (~12,81 Eur).
  • Siuntimas į Lietuvą – 7,75 GBP (~9,17 Eur).

Tad kuo įdomesnė taupyklė, tuo daugiau ir motyvacijos taupyti!

5/5 - (1 vote)

Comments are closed.